Je pasgeboren baby – de eerste dagen - Zwangerschap

Je pasgeboren baby – de eerste dagen

0

Je pasgeboren baby – de eerste dagen

Nog eventjes wachten en dan kun je je baby verwelkomen. Een nieuw, bijzonder leven staat op het punt te beginnen. Tijdens de eerste dagen met je pasgeboren baby komt er een hoop op je af, wat soms wel eens wat beangstigend kan zijn. We zullen je daarom uitleggen wat je deze dagen kunt verwachten, zodat je goed voorbereid bent!

Dag 1 – Hou je baby lekker warm, want je baby is nog niet gewend aan de temperatuursverschillen van buiten de baarmoeder. Je kleintje zal elke 2 tot 3 uur gevoed willen worden. Ook ‘s nachts! En dat is vermoeiend.

Rust daarom zelf ook als de baby slaapt. Op deze manier kun je wat bijkomen van de bevalling. Laat je zo min mogelijk storen door telefoontjes en bezoek. Je kunt er op rekenen dat je veel bloedverlies met stolsels zult hebben.

De grote kraamverbanden uit het kraampakket komen dus zeker van pas! Het is mogelijk dat je opmerkt dat je baby opgezette borstjes heeft en als je een meisje hebt, kan ze wat bloederig slijm uit de vagina verliezen. Dit is een hormonenkwestie en is niets om je druk over te maken.

Dag 2 – Als je zelf nog niet de mogelijkheid hebt gehad om een douche te nemen, dan kun je dat vandaag doen. Je zult er van opknappen. Schrik niet van je baby’s eerste ontlasting. Deze is pikzwart en kleeft heel erg.

Deze ontlasting wordt meconium genoemd. Vandaag mag je baby in bad. Als je je fit genoeg voelt, kan je dit samen doen met de kraamverzorgster. Je kleintje zal er van genieten. Het is normaal dat je kleintje wat gewicht verliest. Na ongeveer een week begint je baby weer aan te komen. De kraamverzorgster is er om voor jou en je kleintje te zorgen. Laat je maar lekker verwennen.

Dag 3 – Op deze dag voel je je vaak al wat beter. Of je nu wel of geen borstvoeding geeft, aan pijnlijke en opgezwollen borsten ontkom je meestal niet. Dit komt door de stuwing van de melk. Meestal gaat dit binnen twee dagen weer wat beter.

Dit is de laatste dag waarop je baby aangegeven kan worden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Een leuk klusje voor de kersverse papa. Je baby kan wat geel gaan zien. Dit komt omdat de lever nog niet zo goed functioneert. De kraamverzorgster houdt dit goed in de gaten!

Dag 4 – Op deze dag is het mogelijk dat je je ineens van je roze of blauwe wolk valt. Door een schommeling in de hormonen, is het normaal dat je je wat labiel voelt en dat er wat kraamtranen vloeien. Een zwangerschap en een bevalling heeft een grote impact op je lichaam!

Maar wees gerust, dit gevoel gaat snel weer over. Zorg ervoor dat je op deze dag geen bezoek of andere verplichtingen hebt, zodat je lekker in bed kunt blijven liggen. Het bloedverlies zal al wat minder zijn. Misschien kun je zelfs al gewoon maandverband gebruiken.

Dag 5 – Verspreid het kraambezoek zo veel mogelijk en sta op je strepen. Wees niet bang om je bezoek weg te sturen als je planning in de war dreigt te lopen. Ze zullen dit echt wel begrijpen. Langzamerhand kun je het ‘normale’ leven weer wat oppakken.

Overzet je niet, want je bent nog maar pas bevallen en je kunt echt de hele wereld nog niet aan. Doe alles stapje voor stapje en rust ook nog veel uit. Alleen zo kun je een terugslag voorkomen.

Delen.

Over de schrijver

Geef uw reactie