Groei van je buik met de zwangerschap - Zwangerschap

Groei van je buik met de zwangerschap

0

Groei van je buik met de zwangerschap

Als je zwanger bent, kun je er mee te maken krijgen dat je buik gaat jeuken. Vaak is er dan niets aan de hand, maar het is wel vervelend.

Het kan goed verklaard worden, want je buik is natuurlijk volop aan het groeien en daardoor rekt de huid.

Dit kan de jeuk veroorzaken. Je kunt op verschillende plaatsen op je lichaam jeuk krijgen. Ook op je armen, benen en rug bijvoorbeeld.

Tijdens jouw zwangerschap heb je namelijk een goede doorbloeding nodig. Je hebt het ook sneller warm en daardoor kan er ook jeuk veroorzaakt worden.

Het enige wat je daaraan kunt doen is je wat minder warm kleden, zodat je huid beter kan ademen. Hierdoor zou de jeuk wat af kunnen nemen of je kunt wat mentholgel gebruiken of poeder die de jeuk ook zou kunnen verlichten.

 Zwangerschapscholestase

Jeuk kan ook horen bij zwangerschapscholestase. Dit wordt veroorzaakt door een verstoring van de hormoonbalans.

Maar ook de erfelijke aanleg speelt hierin een rol. Er is sprake van een stuwing van gal in de galwegen. Het komt met name voor in het derde trimster en de jeuk kan dan echt vervelend zijn.

In de nacht kun je er erg veel last van hebben en het beste kun je op zoek gaan naar afleiding. Iets smeren tegen de jeuk helpt vaak niet en koeler kleden ook niet.

Daarom is het goed dat je gaat kijken wat je zelf kunt doen hieraan zodat je je prettiger gaat voelen. Het zou kunnen zijn dat de verloskundige het vermoeden heeft dat de jeuk door zwangerschapscholestase wordt veroorzaakt.

Als ze dat denkt dat is de kans groot dat je door wordt verwezen naar het ziekenhuis. Hier zal dan vervolgens een bloedonderzoek uit worden gevoerd.

Er wordt dan in het bloed gekeken naar galzure zouten (dit is een bloedwaarde van de lever). Dan wordt aan de hand van die waarden gekeken of dat er sprake is van zwangerschapscholestase.

Mocht je zwangerschapscholestase hebben dan zullen de zorg voor jou en je baby over worden genomen door het ziekenhuis.

Daarbij worden jouw gezondheid en die van je baby goed in de gaten gehouden. Meestal worden de vrouwen die zwanger zijn met zwangerschapscholestase ingeleid bij 37-38 weken zwangerschap.

Dit hangt af van de ernst van de cholestase. Soms worden er ook medicijnen gegeven zodat de jeuk wordt verlicht. Als je kindje is geboren, dan zijn vaak de klachten van jeuk verdwenen, dit kan al binnen een paar uur weg zijn.

Het moet daarom goed op tijd gesignaleerd worden, zodat er ook goed naar gehandeld kan worden. Als je zelf klachten hebt die er bij passen, dan is het verstandig om dat te bespreken met je verloskundige zodat er een bloedonderzoek afgenomen kan worden.

Hierdoor heb je zekerheid en kan er besloten worden hoe dat er gehandeld moet worden.

Delen.

Over de schrijver

Geef uw reactie