Zwangerschapsstrepen - Zwangerschap

Zwangerschapsstrepen

0

Zwangerschapsstrepen

Zwangerschapsstrepen zijn strepen die op de huid van het lichaam kunnen ontstaan als iemand snel dikker wordt. Het bekendste voorbeeld is dat van striae op de buik van een vrouw tijdens een zwangerschap.

Ze kunnen echter ook ontstaan op borsten of dijen als deze sneller groeien dan de huid kan bijhouden. Een ander voorbeeld van een doelgroep waarbij het ook vaak voor komt is bodybuilders, door de snelle groei van het spierweefsel wordt het vel uitgerekt en kan daardoor Striae verschijnen.

Het bindweefsel wordt onderhuids door te grote spanning verscheurd, wat niet pijnlijk is, maar wel leidt tot paarsrode strepen die na enige jaren in witte littekens overgaan. De strepen zijn meestal wat zigzaggend maar lopen ruwweg parallel aan elkaar en aan de lichaamsas.

Zwangerschapsstrepen kunnen voorkomen op buik, billen, benen en borsten. Soms groeien je borsten en tepels zo snel, dat je huid en het onderliggende bindweefstel de groei niet goed bij kan houden.

Dit uit zich in jeuk en kan striae veroorzaken. Draag daarom een stevige bh, zodat je tegendruk biedt. Koud water geeft je een beetje verlichting.

Daarnaast kan je je huid een beetje oprekken, door een stevige massage te geven (een bindweefselrekmassage). Zwangerschapsmassage of bindweefselrekmassage voor en na de bevalling kunnen striae voorkomen of verminderen.

Zorg er daarbij juist voor dat de huid goed doorbloed is, door bijvoorbeeld een warme douche te nemen en licht te scrubben.

Tijdens de zwangerschap kunnen de borsten wel met 1 à 2 cupmaten in omvang toenemen. Ook de tepels groeien en komen naar voren, zo niet dan kan er sprake zijn van ingetrokken tepels.

Striae zijn onschuldig maar worden door de meeste mensen, net als littekens, als ontsierend ervaren; een effectieve behandeling is echter nog niet gevonden.

Met een zwangersschapstreep wordt vaak ook de zgn. linea nigra bedoelt. De Linea nigra (Latijn for ‘zwarte lijn’) is een donkere, verticale lijn die in driekwart van de zwangerschappen op de buik verschijnt.

Deze bruine streep is gewoonlijk ongeveer een centimeter breed en loopt over het midden van de buik van het schaambeen naar de navel, soms loopt de streep door totaan het middenrif.

De linea nigra is echter geen vorm van striae. Deze zwangerschapsstreep onstaat door de extra pigmentproductie, die veroorzaakt wordt door de zwangerschapshormonen en dan met name het hormoon estrogeen.

Delen.

Over de schrijver

Geef uw reactie