Tweeling - Zwangerschap

Tweeling

0

Tweeling

Wanneer je zwanger wordt, denk je waarschijnlijk dat je één kindje op de wereld zal brengen. Soms kunnen er echter 2 of meer leventjes ontstaan en groeien in je zwangere buik.

Hoe komt dat? Wat bepaalt of je één kindje krijgt dan wel twee of meerdere?

Twee-eiige tweeling

In de meeste gevallen bevrucht slechts één zaadcel een vrouwelijke eicel. Wanneer echter twee eicellen door twee zaadcellen bevrucht worden, ontstaat er een niet-identieke tweeling.

Dit heet dan een twee-eiige tweeling. In dit geval heeft elke baby een eigen placenta. Twee-eiige tweelingen kunnen dan ook een verschillend geslacht hebben.

Identieke tweeling

Zeldzamer dan de twee-eiige is de identieke tweeling. Hier is het terug één zaadcel die één eicel gaat bevruchten, maar na de bevruchting deelt de eicel zich en ontstaan er op die manier twee embryo’s.

Een eeneiige tweeling heeft hetzelfde geslacht en de baby’s zullen bijzonder goed op elkaar lijken. Ze delen dezelfde oog- en haarkleur, en hebben dezelfde bloedgroep.

Wanneer ze nog in mama’s buik zitten, hebben ze elk hun eigen navelstreng.

Meerling

Je hoort soms ook van drielingen, vierlingen, … Dit is echter heel zeldzaam. Het proces waarbij een drieling tot stand komt, kan hetzelfde zijn als bij een identieke tweeling: de bevruchte eicel deelt zich in drieën en er ontstaan drie embryo’s.

Maar het kan ook dat drie eicellen worden bevrucht door drie zaadcellen en dan heb je een drie-eiige drieling. Wat ook kan is dat een eicel zich splitst in een identieke tweeling, terwijl een tweede eicel zich ontwikkelt tot een baby die niet op de andere twee gelijk.

Het kan dus zijn dat je ‘drielingen’ perfect op mekaar lijken, of dat ze dat juist niet doen. Hetzelfde geldt voor een vierling.

Hoe ontstaan meerlingen?

Het kan perfect op natuurlijke wijze zijn dat je bijvoorbeeld een tweeling ter wereld brengt, maar veelal is een zogenaamde ‘meerlingzwangerschap’ het gevolg van een behandeling die de vruchtbaarheid moet verbeteren.

In die behandeling stimuleert de arts de eierstokken opdat die zo meer eitjes los zouden laten tijdens de vruchtbare periode. Hormoonbehandelingen en reageerbuisbevruchtingen doen het aantal meerlingen stijgen.

Delen.

Over de schrijver

Reageren niet mogelijk.