Thuis bevallen of toch in het ziekenhuis? - Zwangerschap

Thuis bevallen of toch in het ziekenhuis?

0

Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Thuis bevallen kan zo zijn voordelen hebben, maar dat geldt ook voor het bevallen in het ziekenhuis. Denk er van tevoren zelf goed over na waar dat je wil bevallen.

Als er geen medische indicatie is dan kun je ook thuis bevallen en dan kunnen de verloskundigen je thuis begeleiden.

De keuze kun je het beste maken op basis van je eigen gevoel. Bevallen doe je het beste op een plek waar jij (en je partner) je prettig voelt.

De keuze die je nu maakt hoeft geen bindende keuze te maken. Misschien wil je nu wel thuis bevallen, maar op het moment dat het zover is kun je het toch spannend vinden en toch naar het ziekenhuis willen.

Thuis bevallen

Als je de keuze hebt gemaakt dat je thuis wil bevallen, is dat misschien vanwege de huiselijke sfeer en de intieme sfeer.

De kraamhulp en de verloskundige komen assisteren bij de bevalling.

Het is wel van belang dat je ze op tijd gaat bellen, je partner kan dan bijvoorbeeld helpen om kruiken te maken, kleertjes klaar te leggen en het bed te verschonen (wanneer de kraamzorg er niet op tijd was).

Als het allemaal goed verloopt, hoef je niet op en neer te rijden en dat kan je veel stress en spanning besparen.

Bevallen in het ziekenhuis

Wanneer de keuze is gevallen op bevallen in het ziekenhuis, kan dat zijn vanwege de medische zekerheid die je daar hebt.

24 uur per dag staan de verpleegkundigen voor je klaar. Ook staat de nodige apparatuur voor je klaar.

De hulp is er al, je hoeft er niet meer zelf naar toe te gaan wanneer je onzeker bent of vragen hebt.

Er is pijnbestrijding aanwezig wanneer je erg veel last hebt van de weeën.

Toch kan een ziekenhuis je een veiliger gevoel geven en zeker bij de eerste bevalling geven veel vrouwen hier de voorkeur aan.

Ze weten dat ze in goede handen zijn, vertrouwen het en het kan een deel van de spanningen wegnemen.

Hoe maak je de keuze?

De keuze waar je wil bevallen zal je zelf moeten maken. Je partner kan daar ook een rol inspelen, maar het gaat er echt om wat jezelf wil.

Jij bent diegene die het gaat doen. Als je merkt dat je erg onzeker bent en graag vertrouwde mensen en hulp om je heen hebt, dan kun je voor het ziekenhuis kiezen.

Maar wanneer alles goed is en er zijn geen medische redenen om in het ziekenhuis te bevallen, dan kun je overwegen om thuis te blijven en thuis te bevallen.

Zorg er dan voor dat je op tijd alle mensen gaat bellen. Je verloskundige kan je hierover informeren en je weet dan snel wanneer je iedereen moet informeren zodat zij er voor je zijn.

Ook kun je op het laatste moment de keuze maken om toch naar het ziekenhuis te gaan, maar volg vooral je gevoel en praat er met je verloskundige over als je echt twijfelt.

Zij zijn er om je te helpen en met je mee te denken, maar de keuze maak je uiteindelijk toch zelf, waar je wil bevallen.

Delen.

Over de schrijver

Geef uw reactie