Vruchtwater verliezen - Zwangerschap

Vruchtwater verliezen

0

Vruchtwater verliezen

Het moment waar veel aanstaande mama’s op wachten: vruchtwater verliezen. Het breken van de vruchtwaterzak waardoor je vruchtwater verliest is enerzijds dé aankondiging van het einde van de zwangerschap en anderzijds het begin van de bevalling.

Hoe herken ik vruchtwaterverlies?

Omdat de vruchtwaterzak abrupt scheurt, kun je het gevoel hebben alsof er iets knapt vanbinnen. Het vruchtwater dat je baby tijdens de zwangerschap omringd heeft, lekt.

Dit kan als een “stortvloed” aanvoelen, maar het kan net zo goed zijn dat je steeds kleine beetjes vruchtwater verliest. Je kunt dit verlies niet controleren. Het valt dan ook niet te stoppen.

Hoe ziet vruchtwater eruit?

Vruchtwater is helder van kleur. Het ziet er blank uit of soms wat rozig en het heeft een hele specifieke geur. Het ruikt namelijk wat zoetig.

Als je opmerkt dat het vruchtwater bruin, geel of groenig van kleur is, neem dan direct contact op met je verloskundige of het ziekenhuis. Dit betekent dat je baby in het vruchtwater gepoept heeft. Hij/ zij kan het dan benauwd hebben en moet direct opgevolgd worden.

Wat moet ik doen als ik vruchtwater verlies?

Als je vruchtwater verliest hoef je niets te doen. Je wacht totdat je weeën krijgt. Indien je kindje nog niet is ingedaald, is het een ander verhaal. Je moet dan zo snel mogelijk gaan liggen als je vruchtwater aan het verliezen bent.

Er bestaat namelijk een kans dat de navelstreng door de vagina opening naar buiten zakt. Als je al 24 uur gebroken vliezen hebt en nog steeds geen weeën hebt, dan ben je verplicht om in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog te bevallen.

Ga in ieder geval niet meer in bad als je vliezen gebroken zijn. Douchen is geen enkel probleem.

Delen.

Over de schrijver

Geef uw reactie