Je baby’s eerste test: de apgar score - Zwangerschap

Je baby’s eerste test: de apgar score

0

Je baby’s eerste test: de apgar score

Direct na de geboorte wordt je baby’s algemene conditie beoordeeld, wat gebeurt aan de hand van de Apgar Score. Dit is een test bestaande uit 5 onderdelen en wordt één, vijf en tien minuten na de geboorte uitgevoerd. Zo kan de arts of verloskundige een goede indruk krijgen van de conditie van je kindje.

De onderdelen

De vijf onderdelen waarop je kindje beoordeeld wordt:

    1. Activity – activiteit
    2. Pulse – hartslag
    3. Grimace – gezichtsuitdrukking
    4. Appearance – kleur van de huid
    5. Respiration – ademhaling

De score

Je kindje kan per onderdeel 0, 1 of 2 punten krijgen en als de punten bij elkaar opgeteld worden geeft dat de eindscore van de test. Deze kan maximaal 10 punten bedragen.

Een eindscore van 7 tot 10 is normaal en wil zeggen dat je baby geen problemen gekend heeft tijdens de bevalling. Als de score minder dan 4 is betekent dat je kindje veel moeilijkheden heeft gehad en in dat geval moet er direct ingegrepen worden om de situatie te stabiliseren.

Maak je geen zorgen

Sommige baby’s hebben wat last van de bevalling en de eerste apgar score kan hierdoor wat laag uitvallen. Daarom is deze eerste score dan ook de minst belangrijke. Maak je niet meteen zorgen als je kleintje eerst wat minder scoort. Maar 2% van de baby’s scoort na 5 minuten nog lager dan 6.

Delen.

Over de schrijver

Reageren niet mogelijk.