Zwanger toeval of gepland? - Zwangerschap

Zwanger toeval of gepland?

0

Zwanger toeval of gepland?

Of dat het zwanger zijn nu toeval is, of dat het is gepland, er komt hoe dan ook veel op je af wanneer je zwanger bent.

Niet iedere zwangerschap is gepland. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een op de vier zwangerschappen niet gepland is.

Je hoeft je er niet voor te schamen wanneer je ongepland zwanger bent, maar let er wel goed op hoe dat het kan komen.

Is de anticonceptie toch niet veilig geweest? Is het condoom eerder afgegaan of gescheurd? Heb je de pil niet consequent ingenomen of heb je geen voorbehoedsmiddelen gebruikt?

Er kunnen verschillende redenen zijn, maar het gaat er om wat je op dat moment wil doen, niet alleen je gevoel speelt hierin een rol.

Je dient ook te kijken naar de hele situatie, laat je gezondheid het toe om nu zwanger te zijn? Kun je samen voor je kindje zorgen?

Zwangerschapscontrole

Als je er op tijd achter komt dat je zwanger bent, is het belangrijk dat je er met mensen over gaat praten en laat controleren of dat alles in orde is.

Er zijn verschillende keuzes die dan ter sprake zullen komen. Er zal gesproken worden over het afbreken van de zwangerschap (abortus), het uitdragen van de zwangerschap en dus het kind houden of de zwangerschap uitdragen en dan je kindje afstaan voor adoptie of kiezen voor pleegzorg.

Het zal allemaal ter sprake komen wanneer je ongepland/toevallig zwanger bent en je er niet op had gerekend.

In het begin ben je misschien blij en verrast, maar wanneer je er over nadenkt en met mensen over praat kan dat ineens heel anders gaan.

Maak geen onverwachte en snelle beslissingen. Maak denk er rustig over na, praat met anderen en maak verantwoorde beslissingen.

Ineens zwanger wat nu?

Als je ineens zwanger bent, dan kan dat voor jou een fijn moment zijn. Misschien probeerde je het al een tijdje en dan ben je blij verrast dat je nu zwanger bent!

Je merkt het vaak omdat je niet meer ongesteld bent geworden en misschien ben je in de ochtend ook wel misselijk.

Neem de tijd om dat na te gaan wat een goede keuze is. Doe in ieder geval een zwangerschapstest om zeker te weten dat je zwanger bent en bezoek de huisarts om samen te bekijken of dat alles in orde is.

Hierdoor kom je te weten wat de opties zijn en dan kun je er ook beter over nadenken wat je het beste kunt doen.

Gepland zwanger

Wanneer je gepland zwanger bent, dan ben je alleen maar blij en zal een zwangerschapstest je bevestiging geven.

Sommige mensen willen het meteen vertellen, maar vaak wordt er gewacht tot de twaalf weken (drie maanden), zodat de kans op een miskraam kleiner is.

Dit is natuurlijk aan jullie samen wat je daarmee gaat doen, maar geniet van de momenten samen en heb het er samen over wat je zou willen doen.

Bij iedere zwangerschap is het van belang dat je er goed over na gaat denken wat je zou willen doen. Hoe pak je het aan als je nog fulltime werkt? Samen met je partner praten is in deze periode van groot belang!

Delen.

Over de schrijver

Geef uw reactie