Verloskundige & gynaecoloog - Zwangerschap

Verloskundige & gynaecoloog

0

Als je zwanger bent, is het belangrijk dat je de juiste mensen om je heen hebt die je kunnen helpen wanneer je vragen hebt en wanneer je ergens last van hebt.

Er zijn dan ook verschillende hulpverleners die je dan tegen gaat komen en die voor je klaar staan tijdens en na de zwangerschap.

Daarbij zijn de verloskundige en de gynaecoloog erg belangrijk. Je komt allereerst bij de verloskundige terecht. Deze zal je begeleiden tijdens de zwangerschap en is ook aanwezig bij je bevalling.

Als er complicaties zijn, dan krijg je altijd een verwijzing naar de gynaecoloog.

Verloskundige

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Zwanger zijn is eigenlijk een heel natuurlijk proces. Er is normaal gesproken geen medische zorg nodig. Het gaat allemaal vanzelf, maar helaas is dat niet bij iedereen zo.

Het kan namelijk zijn dat je te maken krijgt met complicaties of dat er afwijkingen voorkomen. Om dit op tijd te kunnen zien en ook de risico’s in te kunnen schatten, is het belangrijk dat je als je zwanger bent naar de verloskundige gaat.

De verloskundige kan jou samen met je kindje namelijk goed begeleiden en dit kan al vanaf de zesde week van de zwangerschap. Veel vrouwen die zwanger zijn bezoeken de verloskundige tien tot veertien keer.

Gynaecoloog

Het zou kunnen zijn dat er complicaties optreden. Mocht dat zo zijn, dan kan de verloskundige je altijd doorverwijzen naar een arts, dit is de gynaecoloog.

Het is een specialist met een universitaire opleiding en kan in het ziekenhuis de moeder en het kindje uitvoerig onderzoeken.

Ook kan de gynaecoloog een keizersnede uitvoeren wanneer een kindje bijvoorbeeld niet op een natuurlijke manier geboren kan worden, dit kan zijn omdat het kindje te groot is, maar het kan ook zijn dat een kindje verkeerd in de buik ligt.

Afspraken maken voor de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het van belang dat jij en je kindje goed in de gaten worden gehouden. Dit kan door afspraken te maken met de verloskundige.

Meestal wordt er een serie aan afspraken ingepland, zodat je precies weet wanneer alles weer onderzocht wordt. Veel vrouwen vinden het fijn dat alles wordt nagekeken, zodat ze zeker weten dat alles goed is.

Zeker tijdens de eerste zwangerschap is het van belang dat je al je vragen kunt stellen om te weten wat je te wachten staat. Het is spannend, je lichaam is aan het veranderen en het is allemaal nieuw voor je.

Daarom is het prettig dat je iemand hebt waar je je vragen aan kunt stellen en waarbij je terecht kunt. Samen ga je de zwangerschap door en kun je alle vragen stellen aan de verloskundige.

Bij enige twijfel zal de verloskundige je altijd doorverwijzen. Hierdoor weet je ook echt waar je aan toe bent en je kunt haar volledig vertrouwen.

Ze weet waar ze over praat door haar ervaringen en je bent hier in goede handen. Bezoek daarom tijdig de verloskundige, zodat jij weet wat de mogelijkheden zijn en wat je kunt verwachten tijdens je zwangerschap.

Delen.

Over de schrijver

Geef uw reactie