Wat bepaald het geslacht? - Zwangerschap

Wat bepaald het geslacht?

0

Jongen of meisje? Wat wordt het geslacht?

BabyWat wordt het geslacht van je toekomstige baby? Een meisje of een jongen? Het is een vraag die je vanaf het begin van je zwangerschap heel vaak te horen zal krijgen.

Misschien weet je het geslacht van je baby zelf ook nog niet, of wil je het niet weten om de spanning erin te houden. Maar wat bepaalt nu het geslacht van je baby? Wat beslist of het een jongen of een meisje wordt?

Geen baby zonder bevruchting

Hoog in de eileider vindt de bevruchting plaats op het ogenblik van de conceptie. Dat gebeurt wanneer de kop van de zaadcel in een rijpe eicel dringt. Vanaf dit moment ben je zwanger.

De kern van de zaadcel versmelt met die van de eicel en samen vormen ze de zygoot, dat is de cel die ontstaat wanneer de eicel bevrucht wordt door een zaadcel.

Al het genetisch materiaal dat nodig is voor de verdere ontwikkeling van de foetus zit in de zygoot, die ongeveer 0,1 millimeter groot is.

Zaadcellen bepalen het geslacht

Vanaf de bevruchting ligt het geslacht van je kind vast. Hoewel het kindje negen maanden lang in de buik van de mama zal doorbrengen, zijn het de zaadcellen van de man die beslissen wat het geslacht van de baby wordt.

Zowel de zaadcel als de eicel bevatten elk 23 chromosomen. Elke baby heeft dus 23 chromosomenparen. Van de in totaal 46 chromosomen zijn er 44 chromosomen waarvan er telkens 2 gelijk zijn. Die worden nog aangevuld met een X- en Y-chromosoom voor een man of twee X-chromosomen voor een vrouw.

Alle eicellen van een vrouw bestaan uit X-chromosomen. Bij de man heeft elke zaadcel ofwel enkel een vrouwelijk X-chromosoom, ofwel alleen een mannelijk Y-chromosoom.

Wanneer de chromosomen in de zaadcel van de man en de eicel van de vrouw bij de bevruchting X-chromosomen zijn, dan wordt je kindje een meisje. Wordt het X-chromosoom van de vrouw echter aangevuld met een mannelijk Y-chromosoom, dan wordt je baby een jongen.

Delen.

Over de schrijver

Reageren niet mogelijk.