Wat kun je het beste eten tijdens de zwangerschap? - Zwangerschap

Wat kun je het beste eten tijdens de zwangerschap?

0

Wat eet ik tijdens mijn zwangerschap?

Gezond en evenwichtig eten is heel belangrijk tijdens je zwangerschap, en liefst zo gevarieerd mogelijk! Het is beter om zes kleinere hapjes te eten verspreid over de ganse dag in plaats van drie grote maaltijden. En neen, eten voor twee hoeft niet.

Vergeet echter niet dat er nog ander eten bestaat dan chocolade en ijs. Uiteraard mag je je ééns laten gaan, maar probeer zo veel mogelijk gezond te eten. Een gezonde levensstijl tijdens je zwangerschap vermindert ook het risico op zwangerschapskwaaltjes.

Wat wel of niet eten?

Het is niet alleen belangrijk voor jezelf om gezond te eten, je baby ‘eet’ tenslotte mee. Wat eet je dan best wel en wat beter niet? Vermijd eerst en vooral rauw vlees. Je hebt je biefstuk bij de frietjes liefst saignant?

Tijdens je zwangerschap toch best even het lapje vlees wat langer in de pan laten liggen. Ook filet americain of rauwe hesp sla je best over in deze periode. Vis daarentegen is een heel goed en gezond alternatief.

Pas wel op bij het kiezen van je stukje vis. Kant-en-klare gerookte vis die voorverpakt is zoals bijvoorbeeld gerookte zalm eet je beter niet. Ook rauwe schaal- en schelpdieren en roofvissoorten (tonijn, zwaardvis) vermijdt je best. Vette vis (zalm, heilbot, forel) mag je dan weer wel weten, maar niet meer dan twee keer per week.

Net als bij vlees geldt bij zuivel ook: vermijd rauwe producten! Melk die je in de winkel koopt kan geen kwaad, deze is gepasteuriseerd of gesteriliseerd. Sla dus tijdens je zwangerschap je bezoek aan de boer om verse melk even over.

Ook zachte kazen kunnen gemaakt zijn van rauwe melk, lees het etiket dus goed na of dit het geval is. Raar maar waar, harde kaas gemaakt van rauwe melk kan geen kwaad.

Heb je na het lezen van bovenstaande tips zijn in een rauw eitje? Sorry, het zal moeten wachten tot je baby er is, ook dit is niet gezond voor zwangere mama’s. Verrast je partner je graag met een ontbijt op bed, laat dan het gekookt eitje zeker niet liggen. Dit kan geen kwaad.

Geniet zeker van je koffie tijdens het ontbijt, want tijdens je zwangerschap drink je er best maar eentje per dag. Vermijd ook andere cafeïne houdende dranken tijdens de dag, haal liever energie uit lekkere groenten en fruit.

Lijnen en afvallen horen niet samen met een zwangerschap, maar je hoeft je cola light niet te vervangen door de gesuikerde variant. Zoetstoffen, zoals bijvoorbeeld aspartaam, kunnen geen kwaad tijdens je zwangerschap.

Stoffen met een E-nummer (zie verpakking) zijn veilig. Minder veilig is het drinken van alcohol in deze periode. Probeer dan ook zo weinig mogelijk alcoholhoudende drankjes te drinken tijdens je zwangerschap.

Voor wie haar troost dan wil zoeken bij een sigaret is er ook slecht nieuws, roken is ook helemaal uit den boze. Misschien is deze periode wel de ideale gelegenheid om voor eeuwig afscheid te nemen van deze ongezonde gewoonte?

Delen.

Over de schrijver

Reageren niet mogelijk.