Voeding tijdens de zwangerschap - Zwangerschap

Voeding tijdens de zwangerschap

0

Als je zwanger bent, is het belangrijk dat je goed op je voeding let. Je moet namelijk zorgen voor voldoende voedingsstoffen voor jezelf maar ook voor je ongeboren kindje.

Je hebt meer energie nodig, maar je moet er ook op letten dat je minder zult bewegen. Afvallen moet je in deze fase ook zeker niet doen.

Het is belangrijk dat je weet wat je wel en niet kunt eten. Eten volgens de Schijf van 5 is iets waar veel mensen zich aan houden, met name wanneer ze zwanger zijn is het belangrijk dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Eten tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap wil je bloedarmoede tegengaan en daarvoor is het belangrijk dat je ijzerrijke producten gaat en blijft eten.

Hierbij kun je denken aan vlees en aan volkorenbrood. Ook is vitamine C van groot belang, dit helpt je lichaam namelijk om ijzer op te nemen.

Ook vis is belangrijk, deze vetzuren helpen de ontwikkeling van je kindje namelijk. Als je teveel vitamine A binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor je kindje dus let daar goed mee op.

Eet daarom geen orgaanvlees als je zwanger bent. In een bepaalde periode heb je wel vitamine D en foliumzuur nodig, maar daar zou je eventueel ook vitaminesupplementen voor kunnen nemen.

Niet eten tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, zijn er ook dingen die je beter kunt vermijden. Door sommige voedingsmiddelen kun je namelijk listeria, toxoplasma of salmonella oplopen.

Vermijd daarom broodbeleg dat is gemaakt van lever, maar ook koffie, zachte kaas gemaakt van rauwe melk, rauwe vis of vlees, niet-doorbakken eieren, drop, zoethout-, anijs of venkelthee, kruidenpreparaten en keukenkruiden.

Misselijk wat nu?

Als je misselijk bent in de ochtend, dan kun je beter voordat je op staat meteen even wat eten en drinken. Eten en drinken kan en mag eigenlijk de hele dag door, als je misselijk bent kun je beter kleine beetjes eten.

Hierdoor heb je de hele dag toch wat in je maag en zal de misselijkheid af nemen. Het kan zijn dat je last hebt van brandend maagzuur, ook daarvoor kun je het beste de hele dag door kleine porties eten.

Rustig aan doen hoort er ook bij en goed kauwen ook. Je kunt kauwgom maar beter laten liggen net als koolzuurhoudende dranken.

Koffie en sinaasappelsap kun je gewoon pakken maar wel met mate. Let goed op je houding en blijf goed rechtop zitten, zodat je maag genoeg rust heeft en buk daarom ook niet voorover.

Zorg dat je voldoende rust, gevarieerd blijft eten en goed denkt aan je lichaam. Ben je moe? Neem rust, maar vergeet niet op vaste tijden te eten.

Ook als je geen honger hebt, kleine beetjes eten is van belang zodat je de misselijkheid voor kunt zijn. Drink ook niet in een keer veel glazen water weg, maar drink rustig aan, zodat je lichaam het rustig op kan nemen en je hierdoor niet misselijk zult worden.

 

Delen.

Over de schrijver

Geef uw reactie