Wordt het een jongen of een meisje? De geslachtsbepaling. - Zwangerschap

Wordt het een jongen of een meisje? De geslachtsbepaling.

0

Geslachtsbepaling

Vanouds is het een wens van de mensheid om het geslacht van kinderen te kunnen bepalen – denk maar bijvoorbeeld alleen al aan de koningshuizen die zich innig een mannelijke opvolger wensten.

De geslachtsbeïnvloeding van een toekomstig kind is gebaseerd op de relatie tussen de eisprong en de dag waarop het kind wordt verwekt.

De Amerikaanse wetenschappers Lendran B. Shettls en David M. Rorwik hebben voor de universiteit Harvard aan een “geslachtsselectie-methode” gewerkt. Zij ontdekten dat zaadcellen met een X-chromosoom, die voor het verwekken van een meisje verantwoordelijk zijn, langer leven dan zaadcellen met een Y-chromosoom (die bepalend zijn voor een jongen). De laatstgenoemde zaadcellen zijn weliswaar sneller, en leven echter niet langer dan een dag.

Uit onderzoek is gebleken dat een ejaculaat gemiddeld meer zaadcellen met Y- dan met X-chromosomen bevat. Dit overschot wordt reeds geringer zodra het sperma tijdens de geslachtsdaad het zure vaginamilieu binnendringt. Hier overleven de X-zaadcellen langer dan de Y-zaadcellen.

Naarmate de eisprong dichterbij komt, wordt de vagina-afscheiding alkalischer, waardoor de waarschijnlijkheid op een bevruchting met een Y-zaadcel groter is. Dit geeft dus weer dat bij de “geslachtsselectie-methode” de relatie tussen de eisprong en de dag waarop het kind wordt verwekt de belangrijkste rol is.

Vindt de geslachtsgemeenschap 2-3 dagen voor de eisprong plaats, dan is het milieu in de vagina zuur en dus erg gunstig voor X-zaadcellen, het verwekken van een meisje. Wordt er vlak voor de eisprong gevreeën, dan is de kans groot dat er een jongen wordt verwekt.

Kinderwens van een jongen

Shettls’ advies aan de toekomstige ouders is om bij een jongen-kinderwens de “lepels-positie” te gebruiken, omdat hierbij de ejaculatie in de buurt van de baarmoederhals plaatsvindt.

Kinderwens van een meisje

Gaat de wens uit naar een meisje, dan is het raadzaam om 2-4 dagen voor de eisprong geslachtsgemeenschap te hebben. In een dergelijk geval kunnen de levensvatbaardere X-zaadcellen, die een meisje verwekken, in de eileider op de te bevruchten eicel wachten.

Als de toekomstige ouders een kinderwens hebben voor een meisje, moet er volgens Shettels’ advies dagelijks worden gevreeën, beginnend bij de laatste dag van de menstruatie en tot 2-4 dagen voor de ovulatie. Hierdoor wordt het aantal zaadcellen in de zaadvloeistof verminderd.

In een dergelijk geval is de missionarishouding het gunstigste. In deze houding bereikt het sperma niet direct de baarmoederhals en bewegen de zaadcellen langer in de vagina met het zure en dus voor de X-zaadcellen gunstigere milieu. Het is beter als de vrouw tijdens de geslachtsgemeenschap geen orgasme krijgt.

Is beïnvloeding van het geslacht mogelijk?

Er zijn er nog een aantal andere factoren die het geslacht van de baby kunnen beïnvloeden: Krijgt de vrouw bijvoorbeeld vóór de man een orgasme dan leidt dit tot een alkalisch vaginamilieu, waardoor de waarschijnlijkheid op het verwekken van een jongen stijgt.

Gaat de wens uit naar een jongen, dan is het belangrijk om 4-7 dagen voor de geplande verwekking geen seks te hebben. In deze tijd stijgt de concentratie van Y-zaadcellen en dus ook de waarschijnlijkheid op het verwekken van een jongen.

Hoge temperaturen zijn voor de hoofdzakelijk kleinere en minder taaie Y-zaadcellen ongunstig. Om die reden wordt mannen geadviseerd om voor de seks geen warm bad te nemen en geen strakke kleding te dragen.

Conclusie

Samengevat kan er worden gezegd dat de verwekking van het kind alsmede de geslachtsprognose van het kind essentieel afhankelijk is van de bepaling van de eisprong. In de meeste gevallen bemerkt de vrouw haar eisprong niet. Slechts bij 10-15% van alle gevallen voelt de vrouw een korte pijn in de onderbuik als de follikel openspringt.

Cyclusmonitors helpen bij het zo nauwkeurig mogelijk bepalen van de vruchtbare dagen en het voorspellen van de eisprong.

Als u dus een kinderwens heeft voor een jongen of een meisje en u zou het geslacht willen beïnvloeden, is het handig om gebruik te maken van een cycluscomputer om het tijdstip van de eisprong zo lang mogelijk van te voren te kunnen bepalen, waarna volgens de hierboven genoemde geslachtswens-theorie kan worden gehandeld.

Wij willen u erop attenderen dat het verwekken van een specifiek geslacht van meerdere factoren afhankelijk is en de hierboven vermelde adviezen de kans op het gewenste geslacht slechts verhogen en dus geen absolute garantie zijn.

 

Delen.

Over de schrijver

Reageren niet mogelijk.