Wanneer een zwangerschapstest doen? - Zwangerschap

Wanneer een zwangerschapstest doen?

0

Een zwangerschapstest, wanneer doe ik dat best?

Om zeker te weten of je zwanger bent, kun je bij de apotheek best een zwangerschapstest halen. Die zwangerschapstest meet dan het HCG-gehalte (humaan choriongonadotrofine) in je urine.

HCG is een hormoon die de placenta aanmaakt zodra de bevruchte eicel zich innestelt.

Wanneer doe ik best een zwangerschapstest?

Het meest betrouwbaar is de test vanaf de dag dat je maandstonden normaal starten. Doe je de zwangerschapstest een week na die dag, dan kun je stellen dat het resultaat zo goed als volkomen betrouwbaar is.

Je neemt de test best ‘s morgens af. Op dat moment is je urine met name het meest geconcentreerd.

Test betrouwbaar?

Het kan zijn dat de zwangerschapstest betrouwbaar is, maar dat je ondanks een negatieve zwangerschapstest toch zwanger bent.

Uiteraard is deze kans wel klein. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de eisprong later is dan verwacht en dat je de test te vroeg afgenomen hebt.

Je neemt dan best enkele dagen later een nieuwe zwangerschapstest af. Nuttig in deze periode van twijfel alvast geen alcohol of tabak, zo neem je geen onnodige risico’s.

Ook levensmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor je mogelijk toekomstige baby neem je dan best al niet meer in.

Bloedtest brengt uitsluitsel

Een test afnemen via een bloedtest is nog betrouwbaarder dan via een urinetest. Bovendien kan je arts je zwangerschap dan vlugger vaststellen.

Het is mogelijk dat het resultaat van je urinetest negatief is wanneer het bijvoorbeeld gaat om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Het eitje groeit dan in de eileider of op een andere plaats in de baarmoeder. In dit geval kan de urinetest negatief uitvallen omdat de hoeveelheid van het hormoon HCG miniem is, en dit omdat het eitje zich niet in de baarmoeder nestelt.

Via een bloedtest komt die zwangerschap dan wel aan het ligt, want een bloedtest is gevoeliger dan een urinetest.

Ben je niet zeker of wil je meer info? Raadpleeg je arts!

Delen.

Over de schrijver

Reageren niet mogelijk.