Wanneer ben ik zwanger? - Zwangerschap

Wanneer ben ik zwanger?

0

Wanneer ben ik zwanger?

Je kan naar hartenlust seks hebben, daarom ben je gelukkig nog niet zwanger. Maar indien je wel zwanger wil zijn, vanaf welk moment ben je dat dan eigenlijk? Wanneer kun je spreken van een zwangerschap?

Wanneer de man klaar komt, zoeken zowat 300 miljoen zaadcellen tijdens de ejaculatie hun weg in de baarmoederhals.

Een ware afvalrace, want slechts 300 zaadcellen bereiken uiteindelijk de eileider. Van die 300 zal slechts 1 enkele zaadcel uiteindelijk de klaarliggende eicel bevruchten.

Zaadcellen zwemmen voor hun leven

De eerste ‘zwemles’ die je in je leven krijgt, is wanneer je als zaadcel door de vagina moet zwemmen. Daarna vervolgen de zaadcellen hun weg door de baarmoedermond, de baarmoeder en de eileider.

De snelste zaadcel doet dit in ongeveer 45 minuten, zijn traagste collega zaadcel kan er tot 12 uur over doen. Een zaadcel is om en bij de halve millimeter lang. In zijn kop bevindt zich het genetisch materiaal. Met zijn staart beweegt hij zich verder richting eileider.

De ene overgebleven ‘lucky’ zaadcel zal zich een weg banen door de corona radiata, of dus de buitenste lagen, van de eicel. Hoog in de eileider smelt hij dan uiteindelijk samen met de kern van de eicel.

Enzymen zorgen ervoor dat er niet meer zaadcellen kunnen binnendringen. Eenmaal binnen heeft hij zijn staart niet meer nodig en gooit hij deze samen met het lichaam af. Enkel de kop, waarin het genetisch materiaal en de kern zitten, gaat op pad richting kern van de eicel.

Hoera! Ik ben zwanger!

Zwanger zijnNadat de zaadcel en de eicel samengesmolten zijn, vormt zich meteen een nieuwe cel. Deze nieuwe cel telt 46 chromosomen, 23 van de man en 23 van de vrouw. Op dit moment kun je als vrouw zeggen: ik ben zwanger! In die nieuwe cel zit alle genetische informatie die nodig is om tot baby uit te groeien. Nu nog de vraag: wat wordt het geslacht?

Cellen delen zich

De bevruchte eicel noemen we vanaf dan een zygoot. Binnen 12 tot 20 uur begint de zygoot zich te delen. Het DNA zal zich verdubbelen en terwijl de bevruchte eicel op weg is van de eierstok naar de baarmoeder, gaat de deling verder.

Dit gaat zo door tot er een morula wordt gevormd. Een morula is een bolletje (0,1 millimeter) en is het Latijnse woord voor ‘moerbei’. Deze fase wordt ongeveer drie dagen na de bevruchting bereikt. Op dit ogenblik staat de moerbei op het punt de baarmoeder te bereiken.

Na al die celdelingen vormen enkele cellen de vrucht. De rest zullen de moederkoek (placenta) en de vliezen die vrucht omgeven vormen. We noemen de vrucht, vanaf de bevruchting van de eicel tot de achtste zwangerschapsweek, het embryo.

De moederkoek vormt een schijfvormig orgaan in de baarmoeder. De navelstreng koppelt de bloedsomloop van de zwangere vrouw aan die van de baby.

Delen.

Over de schrijver

Reageren niet mogelijk.