Ontwikkeling in de baarmoeder - Zwangerschap

Ontwikkeling in de baarmoeder

0

In negen maanden tijd groeit er in je baarmoeder een bevruchte eicel uit van een embryo tot een foetus van 50 cm.

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap van de eerste tot en met de vierde week, vindt de bevruchting plaats, maar ook de innesteling van het embryo.

In deze fase is het embryo ongeveer 1 mm groot. Vrouwen komen er vaak de tweede maand achter, week vijf tot en met negen, dat ze zwanger zijn.

Ze worden dan niet meer ongesteld. Vanaf dat moment gaan de organen en het skelet van het embryo zich vormen. In de tweede maand gaat het embryo van 2 mm naar 3 cm.

Alleen kun je dat zelf nog niet voelen. In de derde maand, dus week tien tot en met veertien, is het embryo al helemaal gevormd.

Vanaf de twaalfde week kun je het hartje horen kloppen. In de derde maand groeit het embryo van 4,5 cm naar 9 cm uit.

Tweede trimester zwangerschap

Dan ga je over naar het tweede trimester. In dit trimester krijgt de foetus nageltjes en donshaartjes, allemaal in de vierde maand. Dit tweede trimester houdt aan tot de achttiende week.

Ook zal het embryo nu geluiden waarnemen en groeit goed van 12,5 cm naar 20 cm. Tijdens de vijfde maand die tot en met de 23ste week duurt, ga je je foetus voelen, want de spieren worden nu steeds sterker.

Ook wordt de huid al wat minder doorzichtig. Vanaf deze week groeit de foetus uit van 22 naar ongeveer 30 cm. Je foetus is met name in de lengte gegroeid en zo hebben alle organen voldoende ruimte.

Vanaf de zesde maand, tot en met de 27ste week, wordt de foetus ook wat dikker en zal de lengte gaan van 32 cm naar 35 cm. Tegen het einde van deze periode opent je foetus de ogen, voor de eerste keer.

Derde trimester zwangerschap

Als de foetus vanaf de zevende maand geboren wordt, kan hij of zij in leven worden gehouden. Ook zal de foetus nu een dag- en nachtritme gaan ontwikkelen.

Het hoofd zal nu ook naar beneden worden gedraaid. De foetus heeft nu een lengte van 39 cm. In de achtste maand is de foetus grotendeels al ontwikkeld.

De huid is aan het veranderen, hierdoor kan de foetus straks buiten de baarmoeder ook warm gehouden worden. De baarmoeder bereikt tijdens de 35ste week het hoogste punt.

Deze maand begint de foetus met 40 cm en groeit uit naar 44 cm. In de negende maand breekt de laatste periode van de zwangerschap aan.

Nu zijn de longen van je foetus ook volgroeid en zal de indaling naar het geboortekanaal beginnen.

Er is nog maar weinig ruimte en je voelt ook wat minder beweging. Meestal worden de baby’s in de 40ste week geboren, dan zijn ze rond de 50 cm.
 

Delen.

Over de schrijver

Geef uw reactie